Dit jaar willen we een extra inspanning doen voor de  cyclo-sportieven. Wij bieden een grotere afstand aan en doen hierbij beroep op Lotto-Soudal renner Nikolas Maes.  De Otegemse profrenner zet heel graag  zijn schouders onder deze organisatie om zo een nog aantrekkelijker cycloparcours te bekomen. Naast de 45 en 60 km voorzien we ook een parcours van 100 km en dit voor de beter getrainde fietsers op de weg.

De drie tochten beginnen vrij vlak met een mooie passage door de Scheldemeersen. Algauw wordt het versnellingsapparaat getest bij een eerste beklimming op de laagste flanken van de Kluisberg. Voorbij Orroir kiezen we opnieuw voor een onbekende maar heel pittoreske beklimming op de zuidflank van de Kluisberg. Iedereen op temperatuur?

De kortste cyclotocht biedt ons nu even de gelegenheid om uit te blazen bij het doorkruisen van het centrum van Amougies. De langere afstanden, 60 en 100 km bieden de recreatieve fietser echter meteen een mooie uitdaging aan: de Knokteberg of de Côte de Trieu! Een vrij lange en steile beklimming die door Nikolas Maes vaak meegenomen wordt tijdens de trainingen op de voorjaarsklassiekers. Enkele lange stukken 'vals' plat zet onze neus van zuid naar west en net voorbij die letterlijk te nemen 'Haut Chemin' vloeien alle cyclotochten weer samen.

We rijden nu door één der mooiste landschappen van deze regio. Constant worden we verwend met mooie vergezichten op de heuvelruggen van 'Pays des Collines', Kluisberg en Kwaremont. Schitterend! Mooie landelijke wegen brengen ons tot aan de brug van Slaffie. Nog even goed doortrekken langs de Schelde en daar wenkt de bevoorrading in het Kasteelpark van Bossuit. Het kasteel van Bossuit is bouwkundig erfgoed. Het werd gebouw in de 17de eeuw maar kreeg zijn huidig uitzicht in de 19de eeuw. In het mooie kasteelpark vindt de bevoorrading plaats met bioproducten van het Ganzenhof. 

We mogen gerust even nagenieten van deze verse lekkernijen bij dit prachtige decor want de komende kilometers worden iets minder lastig. Nog even proeven van de open Scheldelandschappen tot in Spiere want dan kiezen we resoluut voor de heuvelrug tussen Schelde en Leie. 

De berg tussen Kooigen en Sint Denijs zal de minst getrainden onder ons toch nog eens goed pijn doen. Geen nood. Net voor de top slaan we rechtsaf. De laatste 10 km zijn nu hoofdzakelijk vlak richting Avelgem. Een paar kilometer voor we de finish bereiken sturen we de sterkste rijders richting Otegem voor de 100 km. Zowel de thuisbasis van Nikolas Maes als deze van de Krierecrossers bevindt zich in Otegem, vandaar dus deze passage. Het stukje “Otegem” zal dienen als recuperatie of als “oplaadplaats” voor wat komen zal. In en rond  het mooie Tiegem voorzien we enkele klimmetjes. De Tiegemberg was tijdens de jeugdjaren van Nikolas de dichtstbij zijnde helling om te trainen. Onderweg bieden we deze dappere fietsfanaten van de 100 km een extra bevoorrading aan te Kerkhove. In Grijsloke wachten nog enkele mooie vergezichten op de Scheldevallei om dan als volleerde Flandrien over de kasseien van de Varent het vlakke Scheldelandschap op te zoeken richting Avelgem. Op de gezellige binnenkoer van het Ganzenhof kan er nagenoten worden bij een lekker biobiertje.

Praktische informatie cyclotocht
Zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017
Startlocatie: bioboerderij Het Ganzenhof, Bosst
raat 2 in Avelgem
Starten kan van 08 tot 14.30 uur
Bio-bevoorrading op het kasteeldomein van Bossuit en bij Philip Seeds te Kerkhove-Avelgem.

Prijzen inschrijving
<15 jaar met vergunning: 2 euro
<15 jaar zonder vergunning: 4 euro
Volwassenen met vergunning: 4 euro
Volwassenen zonder vergunning:
6 euro